BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gumi-ügy – Újabb konfliktus!

Kína protekcionizmussal vádolja az Egyesült Államokat, miután Washington vizsgálatot indított az ország export gyakorlata kapcsán.

Legutóbb az acélgyártók szakszervezete fordult panasszal az amerikai kormányzathoz. Az érdekképviselet azt kifogásolta, hogy 2004 és 2008 között több mint négyszeresére emelkedett az Egyesült Államokba exportált kínai gumiabroncsok mennyisége.

Az évi 41 milliót kitevő kínai behozatal a szakszervezet szerint eddig 5 100 amerikai álláshely elvesztéséhez vezetett, amelyet idén további 3 000 követhet. Az acélmunkások ezért arra igyekeznek rávenni az Obama-kormányt, hogy évi 21 millió darabos szintre korlátozza a gumiabroncs importot – tudósít az AP.

A kínai kereskedelmi miniszter helyettese szerint azonban egy ilyen protekcionista lépés a WTO elveivel ellentétes lenne. Fu Ziying leszögezte: az amerikai kérést nem támasztják alá tények és jogilag is megalapozatlan. A miniszterhelyettes kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államok visszalép a kérdésben és nem fenyegeti a két ország hosszú távú kapcsolatainak stabilitását. Mint mondta, országa export gyakorlata nem jelent veszélyt az amerikai gyártókra, a problémákat az ágazat nehézségei és a gazdasági válság okozzák.

Az amerikai fél a gumiabroncsokon kívül több termék, így a méz, a gyertya, az ajándékdoboz, a bútorok, az ipari vegyszerek és a friss fokhagyma kínai importja kapcsán is vizsgálatot indított.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.