BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetven éves mélyponton a latin-amerikai térség exportja

Egy ENSZ jelentés azt jósolja, hogy a latin-amerikai és a karibi országok exportja idén 11 százalékkal csökken, ez a legmeredekebb esés 1937 óta.

Az Eclac az import erőteljes, 14 százalékos visszaesésére is számít, ez 26 éves negatív rekordot jelent.

A latin-amerikai és a karibi országok a globális gazdasági válság hatását négy fronton érzik az Eclac szerint: a külföldi közvetlen befektetések, a külföldön élő polgárok pénzátutalásai, a nyersanyagárak és a külkereskedelem területén - jelenti a BBC.

A régióban az exportra olajat és ásványokat előállító cégeket sújtja legjobban a gazdasági válság. Ebben az évben az olajtermelésre összpontosító Venezuela, az olaj és szén exportőr Kolumbia, valamint a természetes gázzal kereskedő Bolívia kivitele akár 32,6 százalékkal is csökkenhet a nemzetközi szervezet szerint. 2009 első felében a térségből exportált olaj és ásványok mennyisége több mint felére csökkent. Legerősebben az Európai Unióba irányuló export csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.