BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezd visszatérni a bizalom

A módosítások mellett is megbízhatóbbnak tartják szakértők a költségvetési tervezést, mint korábban

Első pillantásra rosszul alakult eddig az idei büdzsé. Bár nem látnak értékelhető mozgásteret, alapvetően mégis pozitívan ítélik meg a költségvetési folyamatokat a piaci szakértők. Persze még mindig nagy a bizonytalanság a gazdaság második félévi alakulásával kapcsolatban, ha újra romlanak a kilátások, akkor valószínűleg ismét be kell avatkozni a büdzsébe. Ezt támasztotta alá az idén alakult Költségvetési Tanács első publikációja is, amelyet nemrég jelentettek meg.

A fiskális fegyelmet erősíteni hivatott szervezet is lát kockázatokat a tervekben, de a piachoz hasonlóan nem kérdőjelezi meg a számítások helyességét. Ez jelentős előrelépés, hiszen 2006 előtt arról folytak a találgatások többnyire, hogy mit próbál éppen eltitkolni a kormány. Az erősödő bizalom megmutatkozik a magyar államadósság kockázati megítélésében és a hónap során végrehajtott államkötvény-kibocsátások sikerében is. Ha azonban újabb külső sokk érkezik, az próbára teheti a kisebbségben kormányzó Bajnai-kabinetet is, amelynek a rendes választásokig már csak nyolc hónapja maradt.

Jelentős erőfeszítések történtek a költségvetési konszolidációra 2006 óta, ez a kiadáscsökkentések mértékében is megmutatkozik – mondta Ádám Zoltán, a Takarékbank vezető elemzője. Az összesen 1300 milliárd forintra becsült idei és jövő évi kiadásmegtakarítás jelentős része már az idén teljesül, ez javítja a költségvetés pozícióit, de nem jelent automatikus megoldást minden nehézségre. A recesszió miatt a második fél évben minden bizonnyal tovább csökken a foglalkoztatás és a fogyasztás, ez a szociális kiadások növekedését és adóbevétel-kiesést eredményez. Mindezek miatt a szakértő szerint az utolsó hónapokban dől csak el, hogy végül tartható lesz-e a jelenlegi deficitterv.

Lényegesnek tartja azonban, hogy a piac hitelesnek ítéli a jelenlegi terveket, vagyis nem azon spekulál, hogy mit titkolhat el éppen a kabinet, mint ahogy a 2002–2006-os időszakban történt. A régió több más országával szemben itt nem szolgáltat a fiskális politika durva meglepetéseket, de természetesen kénytelen időről időre utánamenni a romló kilátásoknak – tette hozzá a szakértő.

A legutóbb nyilvánosságra hozott előzetes pénzügyi számlák azt mutatják, hogy nagyjából a tervezettnek megfelelően alakul a költségvetés – mondta el lapunknak Kondora Szilárd, az OTP Bank elemzője. Számításai szerint a jelenlegi és az előző kormány intézkedései nélkül az idén a GDP 5,9, jövőre 8,1 százaléka körül lehetett volna a hiány. Bár most a tervezett 3,9 százalékos deficit felett jár az évközi hiánymutató, a legutóbbi intézkedések csak a második fél évben fejtik ki a hatásukat, így kisebb zárolások mellett tartható a kitűzött cél. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy élénkítésre nem, csak az előzetes tervek véghezvitelére elegendők a források. Az itthoni erőteljes recesszió szempontjából azonban kedvező lehet, hogy a globális gazdaság már kezd kilábalni a válságból – vélekedett a szakértő. BD

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.