BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már bánhatja Izland, hogy nem kért az orosz segítségből?

Izland tavaly októberben visszautasította az Oroszország által felajánlott 4 milliárd euró összegű kölcsönt – jelentette ki Oroszország izlandi nagykövete.

Izland az orosz kölcsön elfogadása helyett a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult - jelentette ki Viktor I. Tatarincev, Oroszország rejkjaviki nagykövete.

"Úgy vélem, ha az Önök kormánya elfogadta volna a mi kölcsönünket, akkor a helyzet Izlandon más irányt vett volna" – idézi a nagykövetet a Bloomberg nyomán a Moscow Times.

A kölcsön elfogadása nem jelentett volna "nagy válságot" Izland számára - tette hozzá az orosz nagykövet.

Mint arról korábban beszámoltunk, Izland jelentős, összesen 270 milliárd izlandi kronur , átszámítva 2,12 milliárd dollár összegű pénzügyi támogatást nyújt három nagybanknak. A tőkeinjekcióra azután kerül sor, hogy az ország pénzügyi szektora tavaly októberben összeomlott.

A feltőkésítést új kötvények kibocsátásával finanszírozzák - tette hozzá a pénzügyi tárca.  A három bank rekapitalizációjának költsége mintegy 100 milliárd kronurral kevesebb a vártnál és még kevesebb is lehet, ha a folyamat a terv szerint halad. A hétfőn bejelentett megállapodások jelentős lépésnek számítanak egy erős bankrendszer helyreállítása felé - jelentette ki Steingrimur J.Sigfusson pénzügyminiszter. A folyamatnak a kormány tervei szerint augusztus 12-ig kell lezárulnia. A tárca májusi bejelentése szerint idén 10,6 százalékkal csökkenhet az ország nemzeti összterméke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.