BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megindíthatja a növekedést az erősödő export

Német lapok változó mértékű optimizmussal tudósítottak az exportágazat – immár statisztikai adatokkal is mérhetően – javuló teljesítményéről. Júniusban a német cégek – szezonálisan és a naptári hatásoktól megtisztított számok alapján – 7 százalékkal növelték a külföldi eladásaikat az egy hónappal korábbiakhoz képest. Az irányzat akár tartóssá is válhat, mert májusról-júniusra 8,3 százalékkal növekedett a német iparnak külföldről feladott megrendelések értéke.

Belföldi viszonylatban ezzel szemben csak 0,2 százalékos keresletélénkülés jelentkezett az adott időszakban.

Az irányzatot kommentálva a szövetségi statisztikai hivatal rámutatott, hogy a külgazdasági teljesítményben utoljára 2006 szeptemberében lehetett ilyen mértékű javulást kimutatni. A fordulat az elemzőket is meglepte, akiknek az előrejelzéséből – a 7 százalék helyett – mindössze 1,1 százalékos átlagos növekedés adódott.

A Der Spiegel szerzője az irányzat tartósságára a nemzetközi gazdasági viszonyok javulásából következtet. A hamburgi lap a jelentésében főleg optimista nyilatkozatokat idéz, amelyek szerint a globális konjunktúrában elképzelhető ugyanolyan „viharos” javulás, mint amilyen ütemben a visszaesés bekövetkezett. A lap utal az USA-ban tapasztalható pozitív várakozásokra, amelyek a beszerzési menedzser index javulásában tükröződnek, említi továbbá, hogy Kínában néhány hónap óta ismét élénkül a vállalati beruházás.

Az óvatosabbak azonban rámutatnak, hogy a német exportban a havi javulás csak a szerény májusi bázisértékhez viszonyítva látszik impozánsnak: most júniusban a külföldi eladások 22,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, az idei és a tavalyi első félév között pedig 23,2 százalékos csökkenés jelentkezett. A német exportőrök szövetsége 2009 egészére a kivitel 18 százalékos csökkenését prognosztizálja, ez azonban – az előjelzés szerint – jövőre már átfordulhat 5-10 százalék közötti növekménybe.

A jó júniusi kiviteli eredmény a második negyedévi GDP-csökkenést még nem tudta visszafordítani, a Handelsblatt azonban idézi a Commerzbank véleményét, amely szerint a harmadik és a negyedik negyedévben már jelentkezik növekmény a német GDP-ben. A német kereskedelmi és iparkamara (DIHK) úgy látja, hogy a válság mintegy három évvel vetette vissza a német gazdaságot.

A júniusi német kivitel elérte a 68,5 milliárd eurót, a behozatal viszont csak 56,3 milliárd euró volt. A folyó fizetési mérleg többlete – az elemzői előrejelzések 8,0 milliárd eurós átlagával szemben – 13,3 milliárd euró volt, ami egyúttal lényegesen magasabb, mint a májusi 4,2 milliárdos többlet. A német termékek iránti kereslet elsősorban a többi EU-tagállamban mutatott élénkülést.

Javult az érdeklődés a legnagyobb feljövő államokból, Kínából, Indiából és Brazíliából, nem volt tapasztalható viszont érdemi élénkülés az amerikai piacon. A német külgazdasági teljesítményben elért javulásban elemzők egyaránt szerepet tulajdonítanak a világszerte sokfelé indított konjunktúra-élénkítő programoknak és a vezető központi bankok által fonatosított monetáris politikai könnyítésnek.

A bizakodó értékelésekkel szemben Handelsblatt idéz óvatosságra intő véleményeket, amelyek szerint elképzelhető valamilyen „szalmaláng-effektus” amelyet a későbbi hónapokban a helyzet ismételt romlása követhet. A mostani javulás – hangzik az intelem – visszavezethető például olyan egyszeri hatásokra, mint a készletek feltöltése, ami – ha megtörtént – nem tud további keresletet indukálni, ráadásul a külföldi fiskális ösztönző programok hatása is ellaposodhat, amint a pénz el lett költve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.