BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkanélküliség: ősszel jön az újabb negatív hullám

Stagnál a munkanélküliség, de ősszel elkerülhetetlennek látszik egy újabb negatív hullám. A fiatalokat érinti a legrosszabbul a válság, körükben ugrott meg a leginkább az állástalanság.

Egyelőre nagyjából stagnál az állástalanság, a közmunkaprogramok részben kompenzálták a versenyszférában megszűnő munkahelyeket. Idén május–júliusban 9,7 százalékos munkanélküliségi rátát mért a Központi Statisztikai Hivatal. Ez tavasz óta néhány tized százalékpontos le-fel mozgásnak felel meg. Ha azonban a szezonális munkák beindulását is számításba vesszük, akkor már kevésbé pozitív a kép. Ősszel ez alapján újabb emelkedési hullám következhet.

A vizsgált időszakban a 15–64 éves népesség 61,8 százaléka, ezen belül a 15–61 évesek 64,4 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. Az aktivitás tehát a korábbi évekkel ellentétben most nem csökken, ami azt mutatja, hogy kevésbé tudnak korai nyugdíjazásba menekülni az állásukat elveszítők. A 15–64 éves foglalkoztatottak létszáma 2009. május–júliusban átlagosan 3 millió 779 ezer volt, 83 ezer fővel elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanélküliek létszáma 407 ezer fő volt, az egy évvel korábbinál 92 ezer fővel több. A munkanélküliségi ráta 9,7 százalékos értéke 2,2 százalékponttal haladta meg a 2008. azonos időszakit. Az Eurostat által publikált, a regisztrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapjában, júniusban: EU–15 9,0 százalék, EU–27 8,8 százalék, Magyarország 10,0 százalék.

A fiatalok amúgy is hátrányos munkaerőpiaci helyzetén arányaiban sokkal inkább rontott a válság. A munkanélküliek 18,9 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 25,5 százalékos munkanélküliségi ráta 6,2 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 8,8 százalék volt, 2,0 százalékponttal magasabb, mint 2008 május–júliusban. A munkanélküliek 42,6 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség időtartama – a munkanélküliségi státuszba történő intenzív beáramlás miatt – az egy évvel korábbinál 2,1 hónappal rövidebb, átlagosan, 16,7 hónap volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.