BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb nekifutás a klímatárgyalásoknak az ENSZ-ben

Mintegy 180 ország képviselőinek a részvételével újabb forduló kezdődött ma Bonnban a decemberi, koppenhágai klímacsúcs előkészítésére.

Ez a harmadik ilyen, informálisnak nevezett, de az idő fogytával a végső siker szempontjából egyre kritikusabb találkozó. A feladat az, hogy a különböző javaslatokról és elképzelésekről szóló, több mint kétszáz oldalas - a tárgyalók szerint is emészthetetlen és áttekinthetetlen - dokumentumot mintegy ötven oldalra tisztítsák le, világosabb irányt adva ezzel a további egyeztetéseknek.

A mostanihoz hasonló tárgyalási fordulóból még kettőt tartanak decemberig: szeptember végén - október elején Bangkokban, majd novemberben Barcelónában. Szeptemberben az ENSZ New Yorkban rendez csúcstalálkozót Koppenhága előkészítésére, és a klímavédelem fontos témája lesz a szintén szeptemberben, Pittsburghben tartandó G20-csúcsnak is.

A nemzetközi diplomáciai erőfeszítések ellenére is arra van csak azonban esély decemberben, hogy az ENSZ tagállamai egy keretegyezményben állapodjanak meg, sok részlet kidolgozását a későbbiekre hagyva - véli Elliot Diringer, a Pew Center on Global Climate Change szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.