BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a válságnak Japánban

Japán gazdasága 0,9 százalékkal növekedett az idei második negyedévben.

Lapvélemények szerint a növekedés a tokiói kormány által életbe léptetett hatalmas ösztönző csomagnak köszönhető. Ám egyelőre nem világos, hogy a lendület fenntartható-e – jelenti a BBC.

A pozitív hírek ellenére a Nikkei index valamelyest csökkent, mert a növekedés nem felelt meg az elemzői várakozásoknak. Ha a negyedéves növekedés üteme az év hátralévő részében fennmarad, akkor a japán gazdaság idén 3,7 százalékkal növekszik, ami elmarad a 3,9 százalékos piaci várakozásoktól.

Japánban hivatalosan a múlt évben kezdődött meg a válság, a zuhanás január és március között várt drámaivá, amikor a recesszió súlyosan érintette az ország exportját. Az állami élénkítőcsomag célzott támogatásai növelték az energiatakarékos autók és elektronikai termékek iránti keresletet, a gyártók egyúttal Kína piacának felélénküléséből is profitáltak.

Az RBS Securities elemzője a jövővel kapcsolatban úgy nyilatkozott: az állami vélhetően fenntartja az élénkítési erőfeszítéseit, a tovább forrásoknak köszönhetően nem valószínű, hogy Japán ismét recesszióba süllyedne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.