BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vészjósló eredményeket közöltek a műholdak: Fogyóban az édesvízkészlet Indiában

A földfelszín alatti vizek gravitációs erejének mérésére alkalmas műholdak adataiból vészjósló eredményekre jutottak tudósok India szempontjából.

Az ország legszárazabb tererületei közé tartozó három északnyugati állam édesvízkészlete 2002 augusztusa és 2008 októbere között közel 110 köbkilóméternyi mennyiséggel apadt. Ekkora víztömeggel India legnagyobb víztározóját kétszer, az Egyesült Államokét (Lake Mead) pedig közel háromszor lehetne megtölteni - számoltak be vizsgálati eredményeikről a Nature magazinban a kutatók.

Az adatok arra utalnak, hogy a kutak öntözési célú használata az indiai kormányzat becsléseinél sokkal gyorsabb ütemben apasztja a vízkészleteket, és a kereslet visszafogása nélkül ivóvízhiány és a növénytermesztés ellehetetlenülése fenyeget a 114 millió lakosú országban.

Az öntözéssel művelt terület nagysága 1970 és 1999 között közel háromszorosára, 33,1 millió hektárra nőtt Indiában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.