BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fidesz: Lehet nagyobb a költségvetési hiány

Szabó Lajos, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának szocialista alelnöke az MR1-Kossuth Rádióban elmondta, tartható a 3,8 százalékos hiánycél.

Szabó a rádiónak elmondta, a kormány és a szocialista frakció közötti szakmai, politikai egyeztetések eredményeképp a legalább 120 milliárd forintos önkormányzati támogatás csökkenésből az elvonás szerinte körülbelül 85-90 milliárd forint lesz.

Az egyeztetés biztosította azt is, hogy az egészségügynél nem lesz csökkentés. Növekedés azonban igen, sikerült ugyanis megállapodni abban, hogy a 2009-es várható 714 milliárdos egészségügyi úgynevezett járóbeteg kassza megmarad a tavalyi szinten. Ehhez jön még a háziorvosi ellátás biztonságának javításához két milliárd forint, a járványügyi feladatok ellátásához három milliárd forint - közölte Szabó Lajos.

Varga Mihály, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának fideszes elnöke szerint akár még az is elképzelhető, hogy felfelé módosítható a jövő évi hiánycél. Ha meg van az a cél, amire érdemes többet költeni jövőre, aminek a hozamai vagy aminek a befektetése aztán megtérül az ország számára, akkor még ezt is el tudja képzelni az ellenzéki párt.

Varga összességében rossznak tartja, hogy a magyar kormány még mindig abban gondolkodik, hogy a tárcáktól nagyon kemény elvonást tervez, ami az egészségügyet, és az oktatási területet fogja érinteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.