BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

G20 – Mi történt a korábbi ígéretekkel?

Amikor a G20-ak áprilisban találkoztak Londonban, ígéretet tettek a világgazdaság állapotának javítására. Öt hónappal később, amikor most ismét találkoznak, ezúttal Pittsburghban, a BBC megvizsgálta, hogyan tettek eleget kötelezettségvállalásaiknak.

Áprilisban a lapok fejcímei arról harsogtak, hogy 1,1 trillió dolláros megállapodás jött létre a gazdasági válsággal küszködő országok megsegítésére. E finanszírozás jórészét az IMF-hez irányították. Az ígéretek:

A G20-aknak sikerült az IMF hitelnyújtási kapacitását 500 milliárd dollárral 750 milliárd dollárra növelni. E célkitűzést csak e hónap elején teljesítették, miután az EU növelte az eredeti 100 milliárd dolláros ígéretét 178 milliárd dollárra emelte. Ennek az összegnek azonban csak csekély töredékét (2,3 milliárd dollár) utalták ki.

2.) Az IMF plusz 250 milliárd dollárértékű tartalékot utalt ki a tagállamoknak, amelyet igénybe lehet venni szükség esetén. Mintegy 100 milliárd dollárt utaltak ki eddig a fejlődő országoknak.

3.) Az IMF továbbá 2000 óta először első ízben jóváhagyott egy jelentős aranyeladást pénz előteremtésére a szegény országoknak szánt plusz finanszírozás céljaira. A 403 métertonna arany eladásától 13 milliárd dollárt várnak, ami több annál a 6 milliárd dollárnál, amit a G20-ak kértek.

4.) A G20 azt is megígérte, hogy a kereskedelem élénkítésére 250 milliárd dollár értékű finanszírozást biztosít, ebből várhatólag 50 milliárd dollár származik a Világbanktól. A G20-ak szerint eddig 65 milliárd dollárt vettek fel. A Világbank csak 7,8 milliárd dollár összegre kapott kötelezettségvállalást.

5.) A G20 jelezte, támogatni fogja, hogy növeljék a hiteleket legalább 100 milliárd dollárral a szegény országok részére, a multilaterális fejlesztési bankokon keresztül. A G20-ak szerint e bankok idén külön 110 milliárd dollárt terveznek kikölcsönözni, de konkrét számadatokhoz nehéz hozzájutni, és az sem világos, hogy ez friss vagy meglévő finanszírozásból származik-e.

A BBC megjegyzi , a G20 ígéretet tettek arra, hogy 5 trillió dollár értékben ösztönző intézkedésekkel támogatják meg a saját gazdaságaikat, s azt jósolták, hogy a külön készpénz a globális gazdasági termelést 4 százalékkal növeli 2010 végére. Ám kevés ország közölte részletesen, hogy pontosan mennyit költöttek el eddig és az IMF saját becslése valamivel óvatosabb ennél, amikor 2009-re a GDP 2 százalékos, 2010-ben pedig 1,5 százalékos növekedését jósolja.

A BBC arra is rámutat, hogy széles körű támogatást élvezett a bankárok bónuszainak korlátozására irányuló kezdeményezés, ám az Egyesült Államok és Nagy-Britannia elutasította, hogy állapítsanak meg kötelező felső határt e bónuszok összegére. Általánosságban elmondható, hogy az európai országok - Franciaország, Németország és Hollandia - keményebb lépéseket tesznek e tekintetben, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.