BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GKI: nem esik tovább a GDP jövőre

Nem csökken tovább a GDP jövőre az idei 6,5 százalékos visszaesés után a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint.

A kutatóintézet legfrissebb előrejelzése szerint az éves átlagos infláció az idén 4,4 százalék lehet, alacsonyabb az augusztusban várt 4,7 százaléknál. Jövőre a fogyasztói árak átlagosan 4 százalékkal nőhetnek.

A beruházások az idei 5 százalékos visszaesés után jövőre már 6 százalékkal nőnek az év egészében a kutatóintézet szerint.

Az idén éves átlagban 9,8 százalék, év végén pedig - elsősorban a szezonális hatások miatt - 10,3 százalék körüli munkanélküliség várható Magyarországon - mondta Vértes András, a GKI elnöke, a gazdaságkutató legfrissebb prognózisát ismertető sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

 

Vértes András hangsúlyozta: a foglalkoztatás mélypontja 2010 első negyedévében várható, a jövő év egészére azonban az ideivel megegyező, 9,8 százalékos munkanélküliséget várnak.

A GKI előrejelzése szerint a lakosság reáljövedelme az idén 4-5 százalékkal esik vissza a munkanélküliség növekedése és a szociális kiadások szigorítása miatt, jövőre pedig a jövedelmek stagnálása várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.