BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kvótapofon az EU-nak

Észtország és Lengyelország pert nyert az EU elsőfokú bíróságán, amivel elérhetik azt, hogy nagyobb legyen az ipari szén-dioxid kibocsátási kvótájuk a közösség emissziós kereskedelmi rendszerében.

Az Európai Bizottságnak gyakorlatilag két hónapja van arra, hogy fellebbezzen a luxembourgi döntés ellen.

Az EU végrehajtó testülete "végtelenül csalódott" a két ország ügyében született bírósági döntések miatt - tudatta az egyik bizottsági szóvivő. Elmondta azt is, hogy Brüsszelben most körültekintően megvizsgálják az ítéleteket, tekintettel a fellebbezési lehetőségre. Ez az újabb eljárás több mint egy évet vehet igénybe a szakértők szerint.

"Az Európai Bizottság túllépte hatáskörét" - szól most a luxembourgi verdikt, amely Észtország és Lengyelország mellett a többi kelet-európai országnak, így Magyarországnak is kedvez.

Ezek az országok úgy vélik, hogy Brüsszel méltánytalanul járt el velük szemben a 2008-12-es időszakra vonatkozó kibocsátási kvóták megállapításakor. Megfigyelők szerint a döntés most más országok számára is precedenst jelenthet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.