BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vállalatok bánásmódja miatt nőtt a gyilkosságok száma a japán pénzügyminiszter szerint

Shizuka Kamei, a pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő miniszter szerint országában azért emelkedett az otthoni környezetben elkövetett gyilkosságok száma, mert a nagyvállalatok nem kezelik emberként az embereket.

A japán vállalatok az elmúlt években jelentős leépítésekkel járó átstrukturálást hajtottak végre. A nemrég kinevezett miniszter szavai az elemzők szerint nem hagynak kétséget Yukio Hatoyama kormányának kapitalizmus ellenességéről – írja a The Times.

Kamei a jelek szerint követi azt a filozófiát, amely szerint a cégeknek meg kell elégedniük egy bizonyos mértékű nyereséggel, a többletet pedig a társadalom hasznára kell fordítaniuk. A befektetők körében aggodalmat keltettek a kormány profitra tett negatív célzásai. A miniszter azonban a kritikus hangulatban sem vonta vissza a kapitalizmust elítélő szavait. Mint mondta, a piaci mechanizmusok irigységhez vezettek, ez pedig megemelte a gyilkosságok számát. Kamei megerősítette, hogy a káros jelenségekért a nagyvállalatokat tartja felelősnek.

Nem világos, van-e összefüggés a családon belül elkövetett gyilkosságok és az üzleti élet átalakulása között. A világ második legnagyobb gazdaságában az öngyilkosságok arány tartósan magas, gazdasági válság idején az arány tovább emelkedik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.