BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóviták Olaszországban

Egy új bizottság felállításával igyekszik tisztázni gazdaságpolitikai nézeteltéréseit Silvio Berlusconi olasz kormányfő és gazdasági minisztere, Giulio Tremonti.

A miniszter vezette testület munkájában Berlusconi konzervatív pártjának a szakértői vesznek majd részt. A lépést az adócsökkentések körül a kabineten belül kirobbant vita tette szükségessé: olasz lapértsülések szerint Tremonti a lemondását is kilátásba helyezte azt követően, hogy a hétvégén főnöke a magyar iparűzési adóhoz hasonló IRAP fokozatos kivezetését jelentette be.

A gazdasági tárca szerint az olasz gazdaságpolitika "továbbra is egyszerre lesz szigorú és növekedést ösztönző". A tavalyi választásokat megelőző kampányban a jobbközép koalíció nagyrészt Tremonti által kidolgozott gazdasági programja ígéretet tett ugyan az IRAP mérséklésére, ám egyúttal az államháztartás kiegyensúlyozását is célként rögzítette.

Márpedig az előrejelzések szerint a költségvetés hiánya az idén a GDP 5,3 százalékát is elérheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.