BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest az alacsony munkabérekkel arathat

Az Európai Városok Monitor kutatás 500 interjúin alapszik, melyek Európa legnagyobb cégeinek expanzióért felelős felsővezetőivel készültek.

Az összes jelentős Közép és Kelet európai város pozíciója javult, leginkább az EU csatlakozásnak köszönhetően. A legnagyobb fejlődést a 21. és 23. helyen végző Prága és Varsó mutatta, akik 1990-ben a rangsor aljáról indultak.

Richard Petersen, a Cushman & Wakefield lengyelországi irodájának vezető partnere elmondta:"A külföldi befektetők Lengyelország iránti érdeklődése jelentősen megnőtt 1990 óta, majd ezt tovább stimulálta a 2004-es EU csatlakozás. A képzett munkaerő költségének tekintetében Varsó az elsők között foglal helyet a rangsorban, csakúgy mint az alacsony irodabérleti díjak, valamint a kormány által teremtett kedvező üzleti környezet kategóriákban. Lengyelország a mostanában tapasztalható piaci nyugtalanság ellenére megtartotta a GDP növekedését, és további emelkedést vetít elő 2010-re. Ez a fordulat kedvező feltételeket teremt egy gyors ingatlanpiaci fellendüléshez a következő év során."


 
London a 12 fő szempont felét tekintve első helyen áll  a rangsorban, ebbe bele tartozik más piacok elérhetősége, a képzett munkaerő kínálat valamint a nemzeti és nemzetközi szállítmányozási lehetőségek. A város gyengén szerepel azonban a munkabérek, az irodabérleti díjak valamint a környezet szennyezés tekintetében. London ár elvesztetette a világ legdrágább városa címet is, amelyet most Tokió birtokol. A parkolási díjak tekintetében viszont első az angol főváros.

Elaine Rossall, a Cushman & Wakefield piackutatási vezetője elmondta: "Amíg a nagyobb cégek a jelenlegi légkör miatt lassítottak a tempón, az, hogy a legmegfelelőbb helyen lehetünk, nagy jelentőséggel bírhat azon cégeknél, akik komolyan veszik a lokáció kiválasztást. Míg egy pár város kiemelkedően teljesít Európában, különös tekintettel Londonra, Párizsra és Frankfurtra, melyek minden kategóriában jó helyezést érnek el, egyértelmű, hogy ezen városokat veszélyeztetik azon lokációk, melyek egy-egy szempontból kiemelkedően jók. Például Berlin a belföldi szállítmányozás, valamint az irodakínálat szempontjából remek város, míg Genf a befektetési légkörének illetve az ottani életminőségnek köszönheti eredményeit. Genf egyébként a bérek szempontjából első helyen szerepel az UB listáján. Ha jelentős mennyiségű vállalat beáramlását szeretnék, szükségszerű lenne, hogy a gazdaság újbóli fellendülése után minden város az erősségeit kiemelve, hatékonyan promótálja magát."

Az Európai Városok Monitor Kutatás 2009-es tanulmánya szerint Budapest sikeresen megtartotta 3. helyét a munkabérek tekintetében, és annak ellenére, hogy visszacsúszott a 8. helyre, még mindig a legjobb 10 város között van a város fejlesztésének tekintetében. A főváros a Union of International Associations listája szerint a világ tíz legkedveltebb konferenciahelyszínének egyike. 

Charles Taylor vezető partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának befektetési üzletág vezetője elmondta: "Budapestnek továbbra is előnye származik az alacsony munkabérekből. Arra számítunk, hogy a jelenlegi ár-érzékeny időszakban ennek hatására még több nemzetközi cég jelenik majd meg a városban." 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.