BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harc a tisztességtelen kereskedők ellen

2008. szeptember 1-jén lépett hatályba a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.).

Az egy éve hatályba lépett jogszabály egy olyan európai uniós direktíva átültetéseként született, amelynek célja az egységesen magas szintű fogyasztóvédelem az Európai Unió összes tagországában.

Az új szabályozással kapcsolatban kiemelendő, hogy annak rendelkezései csak annyiban alkalmazandók, amennyiben egy kereskedelmi gyakorlat kifejezetten természetes személyeket érint – az uniós szabályozással összhangban csak a természetes személyek tekinthetők fogyasztónak.

A fogyasztók védelmét három hatóság látja el, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

A hatóságok közötti hatáskörmegosztás alapja a verseny érdemi érintettségének a megállapíthatósága. A korábbi gyakorlattal szemben ezt nem minden esetben szükséges külön-külön is értékelni, hiszen a törvényalkotó néhány felsorolt esetben feltételezi, hogy a kereskedelmi gyakorlat kiterjedtsége folytán alkalmas a verseny befolyásolására (például ha országos műsorszolgáltatón keresztül valósult meg a gyakorlat, vagy ha egy ügynöki tevékenység legalább három megye fogyasztói felé irányul).

Ha nem a külön megjelenített eszközökön keresztül valósul meg a kereskedelmi gyakorlat, a verseny érdemi érintettsége megállapítása egyes további szempontok alapján (pl. a földrajzi terület nagysága, a jogsértés kiterjedtsége, időtartama stb. ) történik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.