BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság ellenére is nőttek a k+f kiadások

A válság ellenére is 6,9 százalékkal nőttek 2008-ban a kutatás-fejlesztési kiadások világszerte, ezen belül 8,1 százalékkal az Európai Unióban. Ezzel az EU maga mögé utasította a ráfordításait 5,7 százalékkal növelő Egyesült Államokat, illetve az ilyen célra tavaly 4,4 százalékkal többet költő Japánt is.

Ennek ellenére a globális legjobb tíz közé csupán két uniós cég jutott be, öt amerikai, két svájci és egy japán versenytárs mellett – derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből.

A világranglista vezetője a japán Toyota Motor, amely 2008-ban összesen 7,61 milliárd eurót fordított innovációra, míg az európai éllovas német Volkswagen a harmadik helyezést érte el globálisan 5,93 milliárd eurós ráfordításával. Az uniós másodiknak számító Nokia fért még be a globális legjobb tízbe az EU nagyvállalatai közül, összesen 5,32 milliárd dollárt fordítva kutatás-fejlesztésre.

A magas k+f intenzitású ágazatokban továbbra is az Egyesült Államok számít vezető hatalomnak, ahol az elmúlt négy évben összesen 35 százalékkal növelték a csúcstechnológiai fejlesztésekre fordított kiadásokat, szemben az EU 13,6 százalékával.
Janez Potocnik kutatásért felelős biztos jó hírként értékelte, hogy a vállalatok a 2008-as válság közepette is szinten tudták tartani k+f beruházásaikat. Potocnik külön kiemelte ezen belül az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákkal foglalkozó cégek erőfeszítéseinek növekedését.

A k+f ráfordítások növelése terén ugyanakkor továbbra is a feltörekvő gazdaságok jártak az élen. Az országos rangsort Kína vezeti 40 százalékos bővüléssel, őt követi India 27,3, Tajvan 25,1, illetve Brazília 18,6 százalékos extra ráfordítással.

Bár Magyarország besorolását tekintve általában szintén a feltörekvő gazdaságok között szerepel, a k+f kiadások növelése terén igencsak elmarad e csoporttól. A ranglistán szereplő Egis és Richter Gedeon teljesítménye alapján mindössze 6,5 százalékkal nőttek a vállalati k+f kiadások hazánkban. JK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.