BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államosító mentőakciók

Elővásárlási jogot kap a szlovák állam a csődhelyzetbe jutott stratégiai vállalatok részvényeire. Erről fogadott el törvényt gyorsított eljárásban a napokban a szlovák parlament.

Az „államosítási” jogszabályt a pozsonyi törvényhozásban hevesen támadta az ellenzék, s csak az utolsó pillanatban került bele az a kitétel, hogy a kormánynak a helyzet stabilizálódását követően kötelessége újra eladni a megszerzett részvényeket.

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban viszont már jó néhány bankot és egyes nagyvállalatokat is részleges vagy teljes állami tulajdonba vettek az elmúlt egy évben, mert csak így tudták megmenteni azokat a csődtől. Egyes esetekben már sikerült is eladni a hangsúlyozottan csak ideiglenesen megszerzett tulajdonrészeket.

Magyarországon egyelőre csak egyetlen olyan finanszírozási formáról döntöttek, amelynek keretében az állam részesedést szerez magántulajdonú cégben: a kormány összesen 300 milliárd forintos keretet szánt a bankok „megmentésére”. Ennek egyik eleme az állam által finanszírozott tőkeemelés. Ilyenre egy pénzintézet esetében került sor: az FHB Bank 30 milliárd forintos juttatásban részesült. Köztulajdonba kerülhet a Malév is, tartozásainak állami részvényekké alakításával, erről döntés a közeljövőben várható.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.