BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Buborékfújással vádolja egymást Kína és az USA

Nem sok jót ígér Barack Obama most zajló pekingi tárgyalásainak kimenetele szempontjából az a nyilatkozatháború, amely az utóbbi napokban bontakozott ki kínai és amerikai illetékesek között.

A kölcsönös vádaskodások és követelőzések azt sejtetik, hogy a jövőben a konfliktusok elmélyülésére kell felkészülni a két gazdasági szuperhatalom viszonyában. Az amerikai Fed által fenntartott alacsony kamatszint és a dollár gyengesége veszélyezteti a világgazdaság kilábalását – mondta egy pekingi gazdasági fórumon Liu Ming-kang, a kínai bankfelügyeleti hatóság elnöke.

A szokatlanul élesen fogalmazó szakember szerint az amerikai monetáris politika világszerte ösztönzi a spekulatív befektetéseket a részvény- és ingatlanpiacokon, és ezzel új buborékokat alakít ki. Jóllehet a kínai kormányzat – amely az amerikai államháztartás első számú hitelezőjének számít – korábban is gyakran támadta Washington gazdaságpolitikáját, az eddigi figyelmeztetések inkább a túlzott állami kiadásokra vonatkoztak.

Liu Ming-kang támadását sokan védekezésként értékelik azokkal a vádakkal szemben, amelyek szerint éppen Peking kockáztatja befektetési buborék kialakulását a jüan mesterségesen alacsony árfolyamával és az óriási összegű gazdaságélénkítő programmal.

Emiatt nemcsak a nyugat sürgeti a kínai monetáris és különösen az árfolyam-politika módosítását, hanem olyan belföldi gazdasági szereplők is, mint például a China Merchants Bank vagy a China Capital Corp. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója tegnap ismételten szorgalmazta a jüan árfolyamának korrigálását, és az amerikai elnök is ezt tekinti kínai tárgyalássorozata legfontosabb témájának.

Barack Obama számára ugyanakkor nagy pofont jelentett, hogy kínai kollégája, Hu Csin-tao az APEC hét végi szingapúri csúcsértekezletének záróközleményéből kivetette a „piacorientált” devizaárfolyamokra vonatkozó, a szervezet pénzügyminiszterei által néhány nappal korábban elfogadott utalást.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.