BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfelé ívelő pályára vált jövőre a világ

Felfelé módosította a jövő évre vonatkozó bővülési prognózist a világ legtöbb országa esetében az OECD. A globális gazdaság lassan talpra áll, s ez egyre inkább Ázsia gyorsan növekvő óriásainak köszönhető: Kína 10, India 7 százalék feletti emelkedést produkál 2010-ben a jóslat szerint.

Felfelé módosította a jövő évre vonatkozó bővülési prognózist a világ legtöbb országa esetében az OECD. A globális gazdaság lassan talpra áll, s ez egyre inkább Ázsia gyorsan növekvő óriásainak köszönhető: Kína 10, India 7 százalék feletti emelkedést produkál 2010-ben a jóslat szerint. Nem elhanyagolható persze az sem, hogy az USA is 2 százalék fölötti GDP-bővülésre számíthat jövőre és 2011-ben is.

Térségünkben Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Oroszország is érdemi növekedést tud felmutatni jövőre, csak Magyarországon folytatódik az OECD szerint 2010-ben is a recesszió. Hazánk esetében a megszorítások révén visszaszerzett befektetői bizalom fenntartása szempontjából a párizsi székhelyű agytröszt kulcsfontosságúnak tartja a középtávra elfogadott költségvetési keretek tiszteletben tartását. Ha a fiskális konszolidáció hitelesnek bizonyul és a globális pénzpiaci helyzet is kedvezően alakul, akkor lehetőség lesz az idei év közepén elkezdett monetáris lazítás folytatására.

Ezzel egyetért a magyar makrogazdasági mutatókat vizsgáló piaci elemzők zöme is. A Reuters által tegnap közzétett felmérésből kiderül, még két kamatvágást várnak ez évre a hazai piacokat figyelő szakértők. Jövő hétfőre 22 szakértő valószínűsít fél százalékpontos vágást, egy pedig 75 bázispontosat.

Év végére 14-en várják a ráta 6 százalékosra csökkentését, míg négyen ennél magasabb szintet valószínűsítenek. Ezt követően viszont lelassulhat a kamatvágási ütem, legtöbben úgy tartják, csak 5,5 százalékig mehet le az MNB a jelenleg 7 százalékos alapkamattal jövőre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.