BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két éve nem pörgött így az eurózóna gazdasága

Az eurózónában az üzleti aktivitás két éve nem látott mértékben gyorsult. A Purchasing Managers' Index (PMI) javulása alátámasztja a feltételezést, miszerint a régió lassan kilábal a válságból.

Az előző havi 53-ról 53,7-re emelkedett az eurózóna üzleti tevékenységét jelző PMI. A növekedést az ipari termelés élénkülése hajtotta, az index 2007 szeptember óta nem látott mértékben emelkedett.

Chris Williamson, a Markit Economics elemzője a BBC-nek úgy nyilatkozott : az eredmény a zóna határozott erősödését jelzi és reményt ad arra, hogy a GDP növekedés az utolsó negyedévben felülmúlja a harmadik negyedben mért 0,4 százalékot. Ugyanakkor a szakértő aláhúzta, hogy az új rendelések száma február óta nem volt ilyen alacsony. Ez a tény, valamint a növekvő munkanélküliség arra figyelmeztet, hogy a gazdasági térség fejlődése törékeny.

Nem lelkesítette fel az index a Commerzbank elemzőjét sem. Peter Dixon úgy látja, az eredmény összhangban van a korábban valószínűsített lassú és egyenletes javulással és nem várható erőteljes gyorsulás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.