BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy év alatt érjük el a 2007-es szintet

Csak négy év alatt éri el a magyar gazdaság azt a szintet, ahol 2007-ben tartott – többek között a társaságiadó-bevételekkel kapcsolatos előrejelzésekből is ez a sokszor hangoztatott tanulság szűrhető le. Ismeretes: a T. Ház hétfőn késő este áldását adta a 2010-es költségvetési törvényjavaslat fő számaira. Ezek között nemcsak az egyes tárcákat, fejezeteket megillető támogatások, hanem a bevételi sarokszámok is szerepelnek.

Az adatokból kitűnik: a kabinet jövőre 609,3 milliárd forintot remél társasági adóból, ez első hallásra akár merésznek is tűnhet azután, hogy ez év első kilenc hónapjában csupán 208 milliárd folyt be ebből az adónemből.

Erre általában az a válasz, hogy a vállalkozásoktól érkező bevételek köztudottan az év utolsó negyedévében futnak be az államkasszába, mivel a cégek ilyenkor töltik fel korábban befizetett előlegüket az adókötelezettség éves várható mértékére. Ez általában jól jön a kormánynak, az idén azonban az év második felében – a válság hatására – a vállalkozások borúlátóbbá váltak a várható eredményük tekintetében. Ez pedig erőteljesen érinti a fizetett és a fizetendő adóelőlegeket is.

Elég arra utalni, hogy júliusban és augusztusban a büdzsének negatív bevétele – vagyis visszatérítési kötelezettsége – keletkezett a társasági adózás terén, összesen 26,5 milliárd forint. A szeptemberi 13,8 milliárdos pozitív eredmény ugyan valamivel biztatóbb, ám azt a József nádor téren is belátták, hogy az 540,4 milliárd forintos éves bevételi cél biztosan elúszott. A Pénzügyminisztériumban most 418 milliárdos éves bevétellel számolnak.

Ez lapunk számítása szerint megalapozott várakozás, tavaly ugyanis a társaságiadó-bevételek az év első kilenc hónapjában az éves előirányzat 50 százalékát érték el. Az idén – az eredeti célhoz képest – 38,5 százalékon áll a mutató, a különadót is figyelembe véve pedig még alacsonyabb, 37,3 százalékos a teljesülés.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.