BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP-Pécs alku: Kétmilliárddal több lett - maradhat?

Az OTP Bank Nyrt. 5 milliárd forintról 7 milliárd forintra emeli Pécs önkormányzatának nyújtott folyószámla-hitelkeretét, az erről szóló megállapodást Wolf László, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese és Páva Zsolt polgármester írta alá hétfőn, a baranyai megyeszékhelyen.

A keret emelésére az önkormányzat működésének biztonsága, gazdasági helyzetének erősítése érdekében volt szükség. A bank fedezetként több közintézményre jelzálogot jegyeztet be, és racionális, költséghatékony gazdálkodást vár el a várostól.

Páva Zsolt azt mondta: az önkormányzat az 5 milliárd forintos keretet sem merítette ki teljesen, a többletforrást is csak akkor veszi igénybe, ha likviditása veszélybe kerülne.

A megállapodás révén mindenesetre garantálható, hogy a közeljövőben a fejlesztések finanszírozásával, programok megrendezésével sem lesz gond Európa egyik 2010-es kulturális fővárosában.

A fideszes politikus értékelése szerint az OTP-vel kötött szerződés jelzi, hogy a bankok bizalma kezd visszatérni a város iránt. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban az önkormányzatnál tudatosabb, a "problémákra odafigyelő" szemlélet került előtérbe, amely tervszerű gazdálkodást indított el.

 Az EKF-beruházásokat leszámítva évi mintegy 40 milliárd forintból gazdálkodó pécsi önkormányzat nagyjából ugyanekkora adóssággal küszködik, s az elmúlt években már egyre nehezebben jutott hitelhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.