BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A foghoz vert garasok éve

Nadrágszíjhúzó és túlélésre játszó – a lapunk által megkérdezett polgármesterek szerint leginkább így jellemezhető településeik készülőfélben lévő jövő évi költségvetése. A pesszimizmus a 2010-re szóló államháztartási számok fényében nem is olyan meglepő, hiszen csak az önkormányzatoknak nettó 80 milliárd forintos költségvetési megszorítással kell számolniuk.

„Az állami támogatás visszaesése mintegy 12-14 millió forintos részt tesz ki az 54 milliós forráshiányunkból” – vázolta fel Szentkirály jövő évi büdzséjének alakulását Szabó Gellért. A polgármester elmondása szerint egyébként ekkora forráshiánynyal még nem volt dolga a 320 millió forintos összköltségvetésű településnek, és egyelőre csak elképzeléseik vannak a túlélésről. Az ugyanis már most körvonalazódni látszik, hogy új beruházásra alig van esély Szentkirályon, és az adóbevételeikben sem lesz pozitív változás.

Hasonlóan nagy fejtörést okoz a vezetőknek a költségvetés kérdésköre a Pest megyei Szobon. Remitzky Zoltán polgármester elmondása szerint ugyanis a megszorításokat már nem tudja feladatelhagyás nélkül meglépni, így a fontosabb és a még fontosabb dolgok közül kell majd választania. Szob 600 millió forintos összköltségvetésében egyébként 170 milliót meghaladó, vagyis több mint 25 százalékos forrás-hiánnyal kalkulálnak. Remitzky Zoltán úgy véli, ez ugyan nem kiugróan nagy, csak lényegesen rosszabb, mint a múlt évi. A túlélési technikákat tekintve azonban egyelőre csak egy megszorításokkal teli gazdálkodási koncepció van a polgármester tarsolyában.

Nem úgy, mint a nagy hiányokhoz „szokott” Karsai Józsefnek, Battonya polgármesterének, aki hivatalba lépése óta 200 milliós forráshiányt görget maga előtt. Igaz, az idén ez az összeg is megugrott: az 1,600 milliárd forintos költségvetésben ugyanis jövőre 300 milliós forráshiánnyal kell számolnia a városvezetőnek. Karsai József úgy véli, a jelentős hiányból 60-70 millió forint abból adódik, hogy fűnyíróelven vágta le a kormány a különböző önkormányzati normatívákat. Az eddig megszokott forráshiányon felüli részt pedig Karsai szerint a váratlanul jött 5 százalékos áfaemelkedés, valamint a jövő évi infláció számlájára lehet írni. Mindezek ellenére optimista: mint mondta, minden szükséges szigorítást meglépnek, és bíznak abban, hogy a kieső forrásokat pályázati úton sikerül majd pótolniuk.

A szorongó önkormányzatok mellett persze akadnak olyanok is, amelyeknek nem okoz majd fejfájást a jövő évi költségvetés megalkotása. Ezek egyike Újbuda, amely az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is hitelfelvétel és tényleges hiány nélkül fog működni. A tervezési hiányuk ugyanakkor a 30 milliárd forintos főösszegű költségvetésből egy 400 milliós, vagyis alig több mint egyszázalékos szeletet tesz majd ki. „Az elmúlt hat-hét évben 10-15 százalékos forrásnövekedést tudtunk realizálni, a jövő esztendőben azonban stagnálásra számítunk” – mutatott rá a 2010-es év egyik „gyengeségére” Molnár Gyula, Újbuda polgármestere. Elmondása szerint a növekedés elmaradásáért a normatívacsökkentés mellett az adó- és vagyonértékesítési bevételek idei szinten történő maradása is okolható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.