BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatni kell a reformot

A vállalkozói szféra még mindig nem teljesen elégedett a válságkezeléssel, kiszámíthatóbb környezetet, kevesebb adminisztrációs akadályt várnak.

Többek között ezt hangsúlyozták, amikor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kiosztotta a 2009-es Év Vállalkozója díjakat, és több magyar vállalkozó állami kitüntetésben részesült. A megjelent politikusok többnyire a múlt hibáit hangsúlyozták, és a válságkezelő lépéseket méltatták.

Ebből a helyzetből valóban a vállalkozói szféra rángathatja ki az országot – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a díjkiosztót követő gazdaságpolitikai fórumon. Hozzáfűzte: a rendszerváltás óta az inaktívak kegyeiért versengtek a mindenkori kormányok, ez vezetett a mostani helyzethez. Egyszerre kell további stabilizáló lépéseket tenni és figyelni a potenciális növekedésre. A világ rákényszeríti erre Magyarországot, nem enged meg több hibát. A foglalkoztatás növelésére kell koncentrálni, főként az idősebb korosztály, a pályakezdők és a kisgyermekesek csoportjában. Az egyensúlyteremtés érdekében nem az adókat emelték, hanem a kiadásokat csökkentették, mivel az adóversenyben nem szerepeltünk jól.

Emellett azonban a költségvetési egyensúly helyreállításának fontossága mellett is érvelt Oszkó Péter, illetve Békesi László volt pénzügyminiszter is, mondván, anélkül nincs versenyképesség sem. Óva intett Békesi attól, hogy a következő kormány lerombolja az ezen a téren elért eredményeket, hiszen akkor feleslegesnek bizonyulnak a meghozott áldozatok. Továbbhaladva azonban ezen az úton, már akár a következő ciklusban eljuthatunk az eurózónába – véli a közgazdász.
Ahhoz, hogy előrejussunk, a jelenlegi mentalitás megváltoztatása szükséges – mondta Varga István gazdasági miniszter, aki cáfolta, hogy a munkanélküliség emelkedése Magyarországon nagyobb lenne az európai átlagnál. A magas és tartós állástalanság ugyanakkor az egyik legnagyobb társadalmi veszély a miniszter szerint. Nem fektettünk elég nagy hangsúlyt az olyan képzésre, amely rugalmas, felkészült munkaerőt termel ki – fejtegette az okokat Varga. Az innovációs képességünk fejlesztése is elengedhetetlen, hogy a versenyképességünk javuljon, egy felmérés szerint az utolsó háromban vagyunk az EU-n belül ebből a szempontból – fűzte hozzá a miniszter. A gazdasági miniszter hangsúlyozta még az eddig megtett munkaerő-piaci lépések sikerességét, ezt azzal indokolta, hogy a legproblematikusabb csoportokra, a pályakezdőkre, a nyugdíjhoz közel járókra, illetve a kisgyermekes anyákra koncentráltak.

A munkát terhelő adók csökkentéséről elismerően nyilatkoztak a vállalkozói szféra képviselői is, mégsem maradéktalanul elégedettek. Sokat ígértek a kormányok a vállalkozóknak, de keveset kaptak, a kis- és középvállalkozások nagy része állandó élet-halál harcot vív – mondta Gablini Gábor, a VOSZ soros elnöke. Az EU az adók és a szabályozók versenyéről szól, ha ezt nem értjük meg, akkor a vállalkozói szféra továbbra is rogyadozik – tette hozzá. Stabil, kiszámítható környezetre vágynak a vállalkozók, hogy tervezhetővé váljon a gazdálkodási környezet.

A kormányok magukra hagyták a legálisan működő cégeket, a fekete- és szürkegazdaság felerősödését tétlenül nézték és nézik – mondta. További reformokat sürgetett Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke is, aki csak a termelést részesítené kedvezményekben.

A legjobbak legjobbjait is kitüntették

Ugyancsak kiosztották a 2009-es Prima Primissima díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, tudósoknak, szakembereknek.

Az 50 ezer euróval és magas elismeréssel párosuló díjat Fejes Endre, Grosics Gyula, Földi Péter, Ranschburg Jenő, Horn Péter, Skardelli György, Schäffer Erzsébet, a Nemzeti Táncszínház, ifjabb Sánta Ferenc, illetve Haumann Péter kapta meg.

Sárközy Tamás közönségdíjas lett.

Az 50 ezer euróval és magas elismeréssel párosuló díjat Fejes Endre, Grosics Gyula, Földi Péter, Ranschburg Jenő, Horn Péter, Skardelli György, Schäffer Erzsébet, a Nemzeti Táncszínház, ifjabb Sánta Ferenc, illetve Haumann Péter kapta meg.

Sárközy Tamás közönségdíjas lett. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.