BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kellemetlen meglepetés Németországból

Németországban az elemzőket meglepve, 2,1 százalékkal csökkentek az ipari megrendelések októberben. Szeptemberben az adat még 1,3 százalékos javulást mutatott. Hat hónap után először fordult negatívba a mutató.

A német gazdasági minisztérium szerint a 2,1 százalékos megrendelés-csökkenéshez főként az autóipari gyártók is beszállítók lassulása vezetett. A negatív elmozdulást a külpiacok vezették 3,5 százalékkal, az eurózóna országaiból 5,5 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett Németországba – jelenti a DPA hírügynökség.

A hazai piacra termelő gyárak valamelyest javítottak eredményeiken, a szeptemberi 2,4 százalékhoz képest októberben csak 0,5 százalékkal kevesebb megrendelést kaptak. A minisztérium közlése szerint a nagy volumenű szerződések száma az átlag alatt maradt októberben.

A kedvezőtlen októberi adat ellenére az elemzők szilárd teljesítményt várnak a német gazdaságtól az év hátralévő részében. Az ország jegybankja a múlt héten javította előrejelzését és a következő két évre vonatkozó gazdasági kilátásait. Az idei 4,9 százalékos zsugorodást követően jövőre akár 1,6 százalékkal is bővülhet a német gazdaság a Bundesbank meglátása szerint. A gazdasági minisztérium ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az ipari termelés várhatóan továbbra is csak lassan áll helyre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.