BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még hosszabb ideig marad a rekordalacsony amerikai alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank (Fed) szerdán nem változtatott alapkamatán.

Az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt. A kamatdöntésről szóló közlemény szerint a Fed "még hosszabb ideig" a most megerősített szinten tervezi tartani a kamatot. Az elemzők szerint ez a megfogalmazás volt a kulcsfontosságú. Ez ugyanis azt jelenti, hogy egyelőre nem kell kamatemeléssel számolni, csak valamikor 2010 második felében kerül rá sor, minden bizonnyal szerény, 25 bázispontú növelés keretében.

A Fed egy éve decemberben csökkentette a jelenleg is érvényes történelmi mélypontra a kamatot. Az amerikai jegybank szerint tovább élénkült a gazdaság, ami alapján a megfigyelők úgy vélik, hogy a bank már készül néhány korábbi gazdaságélénkítő intézkedésének a visszavonására. Erre azonban csak azután kerülhet sor, ha a bank úgy látja, a gazdaság már külső támogatás nélkül is képes a tartós növekedésre. Kedvezőnek értékelte az infláció alakulását a Fed.

Épp szerdán hozták nyilvánosságra, hogy a novemberi - élelmiszer- és energiaárak nélkül számított - maginfláció nem változott októberhez képest. A Fed szerint mérséklődött a bizonytalanság a munkaerőpiacon. A szakértők szerint ezt támasztja alá a legutóbbi, novemberi foglalkoztatottsági adat is. Novemberben mindössze 11 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, ami a legkisebb csökkenés a recesszió kezdete, 2007 december óta.

Elemzők 130 ezer fős csökkenésre számítottak. Eközben a munkanélküliségi ráta novemberben 10,0 százalékra mérséklődött az októberi 10,2 százalékról.

Röviddel a kamatdöntés bejelentése előtt New Yorkban a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,27 százalékos, a Nasdaq mutatója 0,54 százalékos nyereségen állt. Mintegy 30 perccel később a DJIA indexe 0,21 százalékos, a Nasdaqé 0,52 százalékos növekedést mutatott.

New Yorkban az euró 1,4550 dollárról 1,4519 dollárra gyengült közel harminc perc alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.