BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reménysugár a klímacsúcson Obama érkezése

A ma Koppenhágába érkező Barack Obama elnök fellépésének jótékony hatásában bíznak sokan a kis híján totális kudracba fulladt klímacsúcs résztvevői közül.

A tárgyalások fonalát azután sikerült tegnap ismét felvenni, hogy Washington jelezte: az USA kész hozzájárulni egy olyan, 100 milliárd dolláros alap létrehozásához, amelyből a szegény országok klímaváltozás elleni harcának a támogatását biztosítanák.

Az kérdéses, hogy Obamának elegendő lesz-e a kevesebb mint egynapos dániai tartózkodás a másik 120 állam- és kormányfő meggyőzésére. Mindenesetre sokan számítanak arra, hogy csatlakozása jótékony lökést adhat a tárgyalások menetének.

Különösen akkor, ha hajlandó lesz határozott ígéretet tenni arra vonatkozólag, hogy hathatósan támogatni fogja a washingtoni szenátus 20 százalékos emissziócsökkentésről szóló javaslatának elfogadását. Ezzel ugyanis az USA erőteljesebb elkötelezettségét demonstrálhatná a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén.

Több mint kéttucat ország és nemzetközi szervezet magas rangú vezetője ült tárgyalóasztalhoz csütörtökön késő este Koppenhágában a klímakonferencia zárónapja előtt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mellett többek között Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök, Gordon Brown brit kormányfő és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vett részt a "minicsúcstalálkozón", amelynek az volt a célja, hogy lendületet adjon a megállapodás létrejöttének. A konzultáció kezdete után egy órával Dmitrij Medvegyev orosz államfő is csatlakozott a megbeszéléshez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.