BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sólyom: több törvénysértés van a büdzsében

Sólyom László szerint az elfogadott jövő évi büdzsében szép számmal maradtak nyílt és tudatos törvénysértések, a Pénzügyminisztérium (PM) szerint az Európai Unió, az OECD és a nemzetközi hitelminősítők pozitív megítélése alapján nehezen érthető a köztársasági elnök véleménye.

Sólyom László a Heti Válasz e heti számában megjelent interjújában úgy nyilatkozott a büdzséről: "kétségtelen, hogy nem tartalmaz olyan trükköket, amelyekkel a korábbiak százszámra éltek, de törvényellenes gumiszabályokat tettek bele, például az úgynevezett fölülről nyitott tételekre vonatkozóan, azaz a kormány bármikor túlköltekezhet".

A PM reagálásában felidézi: ma Magyarország az Európai Unió legfegyelmezettebben gazdálkodó tagországai közé tartozik. Ilyen véleményt fogalmazott meg az EU őszi jelentésében. Hasonlóképpen kedvezően értékelte Magyarországot a legfejlettebb országokat tömörítő szervezet, az OECD. 

Az OECD által felállított rangsort figyelembe véve írta elemzésében a Bank of America-Merrill Lynch, hogy Magyarország államháztartási helyzete "a legerősebbek között lesz" a világon 2010-ben. 

A JP Morgan pedig a közelmúltban felminősítette a magyar adósságpiaci befektetéseket a gyorsan javuló költségvetési helyzetre, és a cég szerint hamarosan szintén javulásnak induló adósságrátára hivatkozva. 

A pénzügyi tárca hangsúlyozza azt is: a parlament által december közepén megalkotott jövő évi költségvetési törvény teljes mértékben megfelel a közpénzügyi törvény előírásainak, a költségvetési fegyelemre előírt szabályoknak. Ennek a törvénynek a szellemében a kormány a benyújtott költségvetési törvényjavaslatban jelentősen szűkítette az úgynevezett felülről nyitott, automatikusan teljesülő előirányzatokat. Ezek a lépések a Költségvetési Tanáccsal egyeztetve történtek. 

A PM ugyanakkor rögzíti, hogy a válságkezelés, az egyensúlyteremtés terén meghozott döntések, a megszületett intézkedések nem csupán egy évre, hanem hosszú távra biztosítják az államháztartásban a kedvező szerkezetű strukturális változásokat, az adóintézkedések pedig javítják a gazdaság versenyképességét. Mindez azt jelenti, hogy a kormánynak az elmúlt nyolc hónap során nemcsak rövid távú, sikeres válságkezelésre volt ereje, hanem az intézkedéseinek zöme a jövő meghatározását is szolgálja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.