BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államháztartás: idén gyorsabban összejön a tavalyi hiány

Jó eséllyel valóra válik a 2009-es 3,9 százalékos eredményszemléletű deficitcél, a pénzforgalom szerinti kimutatásban ugyanis 70 milliárdos többlet keletkezett tavaly. Az idei év ugyanakkor még inkább "orrnehéz" lesz, már március végére eléri a hiány a 650 milliárd forintot.

Igen valószínű, hogy teljesülni fog a 2009-re kitűzött, a GDP 3,9 százalékára rúgó eredményszemléletű – az uniós szervek számára irányadó – költségvetési hiánycél. Bár a mérleg alakulását még az év eleji adóbefizetések is befolyásolják, és a pontos adat csak tavasszal lesz nyilvános, a pénzügyi tárca bizakodó.

A pénzforgalom szerinti kimujtatás ugyanis az év egészére a korábban várt 3,8 százalék helyett 3,6 százlaékos GDP-arányos deficitet mutat. Ez annak köszönhető, hogy decemberben az államháztartásban 205 milliárd forintos többlet keletkezett. A tavalyi év utolsó hónapjában kiadások alacsonyabbak, az áfa-, jövedéki adó-, és különadó-bevételek pedig magasabbak lettek, mint azt korábban remélni lehetett.

Oszkó Péter pénzügyminiszter a szaktárca keddi tájékoztatóján a 2010-es évvel kapcsolatosan leszögezte: a költségvetési szezonalitás az idén tovább fokozódik, az adómódosítások hatására ugyanis a bevételek még inkább az év második felében folynak be a büdzsébe, míg az első néhány hónapot jelentős többlet-kiadások terhelik.

Éppen ez az oka annak, hogy a költségvetésben már az első negyedév végére 651,3 milliárd forintos deficit alakul ki, ami a GDP 2,5 százalékának felel meg, ennek ellenére az egész éves hiány a bruttó hazai termék 3,3 százaléka lesz, legalábbis a tárca számítása szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.