BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árfolyam-kompenzációt ígér az NFÜ

A forint árfolyamváltozásából eredő költségtöbblet kompenzációját ígéri a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) forrásaiból finanszírozott beruházásoknál. A kérelmet legkésőbb az utolsó kifizetési igénylés benyújtásakor kell beadni.

A Magyar Közlönyben megjelent gazdasági miniszteri rendelet szerint amennyiben az ÚMFT projektek elszámolható összköltsége - a forintárfolyam külföldi devizákkal szemben elszenvedett gyengülése következtében - megemelkedik, és erre az eredetileg megítélt támogatás nem nyújt fedezetet, a kedvezményezett kompenzációra jogosult.

A hétfőtől hatályos miniszteri rendelet keretében kompenzációt kérhetnek a 80 százalékos támogatási arányt elérő projektek.
Közülük is csak azok, amelyek esetében a költségnövekmény eléri az eredeti, jóváhagyott és elszámolható összkiadás négy százalékát, legalább ötmillió forintot. A kompenzáció feltételei közt szerepel továbbá, hogy a projekt devizához kötött beszerzései - gép, eszköz, jármű, berendezés -, illetve az ezekhez közvetlenül kapcsolódó szállítói szolgáltatás értéke együttesen érje el a beruházás elszámolható összköltségének huszonöt százalékát.

A kompenzációra csak akkor kerülhet sor, ha a projekt költségvetésében betervezett tartalék nem nyújt fedezetet az árfolyam emelkedéséből eredő többletköltségekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.