BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Autóbérlés külföldről – Vége az "adó idillnek"

Az idén jelentősen átalakulnak a közlekedési eszközök bérbeadására vonatkozó áfaszabályok. A külföldről bérelt autó bérleti díjáról szóló számlák áfáját a külföldi adóhatóság eddig kivétel nélkül visszatérítette, ám az uniós áfadirektívával összhangban ez évben életbe lépő új teljesítésihely-szabályok megszüntetik ezt az „idilli” állapotot.

A jelenlegi gyakorlat szerint a vállalatok külföldről bérbe vett autókat bocsátanak vezetőik részére – hívja fel a figyelmet az RSM DTM Hungary Zrt. tanácsadó cég. Azt, hogy a bérbevételről az idén áfás számlát állítanak-e ki a vállalkozás számára, három tényező befolyásolja: a bérbeadási időtáv, a bérlő adóalanyisága, s az, hogy ténylegesen melyik államban használják az autókat.

A megváltozott szabályok alapján a magyar cég csak akkor kap németországi áfát tartalmazó számlát a bérbevételről 2010-ben is, ha harminc napnál nem hoszszabb időszakra bérli és Németországban veszi át az autókat.

Általában a német bérbeadó általános forgalmi adót nem tartalmazó számlát fog kiállítani a magyar társaság számára, amelynek értéke után a magyar bérlő lesz az adófizetésre kötelezett, de a gépkocsik bérleti díjának áfája nem lesz levonható – mutat rá Hegedüs Sándor, a tanácsadó cég adócsoportjának vezetője.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.