BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban vagyunk - Roubini továbbra is borúlátó

Nouriel Roubini szerint a tegnapi amerikai növekedési adat "nagyon lehangoló és gyenge", mert a gyarapodás pusztán átmeneti tényezőknek köszönhető.

A Mr. Balsors néven is emlegetett New York-i professzor szerint az 5,7 százalékos növekedés több mint fele a raktárkészletek pótlásából származik, a fogyasztást pedig a kormány pénzügyi és gazdasági ösztönző csomagja fűtötte. Ha ezek a források kiapadnak, szerinte a növekedés 1,5 százalékra lassul 2010 második félévében - írja a Businessweek.

"Az 5,7 százalék jól hangzik, ám ha alaposabban megvizsgáljuk, a növekedési adat lehangoló és gyenge" - nyilatkozta Davosban Roubini a Blooberg TV-nek. "Azt hiszem, bajban vagyunk" - tette hozzá.

Az első elemzések szintén azt firtatták, vajon tartható lesz-e ez a növekedés, pontosan azért, amit Roubini is említett: a készletfeltöltések egyszeri jellege miatt.

Roubini szerint  ugyan a világ legnagyobb gazdasága nem esik vissza a recesszióba, ám a munkanélküliség a jelenlegi 10 százalékról tovább fog emelkedni, politikai és társadalmi gondokat okozva.

"A recesszió érzése kerít majd hatalmába bennünket, még akkor is, ha technikailag nem leszünk abban" - nyilatkozta.

Továbbra is jelentős a pénzügyi bizonytalanság a balti államokban, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában - jelentette ki Roubini még tegnap.

"Úgy látom, néhány kivételtől eltekintve továbbra is nagyon törékeny marad a helyzet Kelet- és Közép-Európában" - folytatta a gondolatmenetet a Der Standard pénteki számában megjelent interjúban. Roubini szerint a pénzügyi rendszer, az adósságteher és a fizetőeszközök alapvető túlértékeltsége továbbra is gondot jelent majd a térségben.

A New York-i Egyetem professzora arról vált világszerte ismertté, hogy már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.