BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak látszólag gyógyul a hazai ipar

Gyenge teljesítményt nyújtott ismét a hazai ipar. Hiába kisebb az éves alapú zuhanás, mint a korábbi hónapokban, ez sokkal inkább az egyre alacsonyabb viszonyítási alapnak köszönhető, mint érdemi javulásnak.

A szektor termelése októberben 7 százalékkal, a munkanapok számával korrigálva pedig 9,3 százalékkal esett vissza 2008 azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adataiból. Mindkét adat így is 2009 legkisebb visszaesését tükrözi, ugyanakkor már 2008 nyara óta negatív adatokat produkál az ágazat, a legélesebb zuhanás pedig decemberben következett be.

Ugyanez segíthet abban, hogy a két hónap múlva megjelenő tavaly decemberi termelési index már pozitív legyen. A szezonálisan kiigazított havi index két hónap bővülést követően ezúttal 1,3 százalékos zsugorodást mutatott. 2009 első tíz hónapjában átlagosan 19,1 százalékos visszaesést regisztrált a KSH.

Az exportkereslet már néhány hónapja elmozdult a mélypontról, azonban belföldről még nem kap támogatást a szektor. A részletes adatok pénteken jelennek csak meg, akkor derül ki, hogy folytatódott-e a trend.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.