BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltörölték az ingatlanadót - "Az egyik szemem sír, a másik nevet"

Mégsem kell adót fizetni a lakóingatlanok után, az Alkotmánybíróság (AB) ugyanis kedden visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 0,25 és 0,5 százalék közötti adóteherről szóló szabályokat.

Az év elejével bevezetett adót már a januári töredék hónap után sem kötelesek leróni a házak, lakások, üdülők tulajdonosai vagy haszonélvezői. Ugyanakkor a nagy értékű gépkocsik, hajók, vagy repülőgépek után meg kell fizetni a vagyonadót.

Számolja ki a Világgazdaság Online kalkulátorával mennyit kell fizetnie a járművek után!

- Ez annyiból mindenképpen előnyös, hogy sem az adózóknak, sem az adóhivatalnak nem okoz külön terhet a már befizetett adó visszaigénylése, átvezetése – mutatott rá a Világgazdaság Online kérdésére Veszprémi István, a Deloitte adópartnere. Az AB tehát bőven betartotta ígéretét, mely szerint a vagyonadóról szóló döntésük még az első bevallási határidő, február 25-e előtt megszületik.

A korábbi hetekben még komoly bizonytalanság övezte az AB majdani döntését, ennek ellenére a testület egyhangúlag határozott az adónem megszüntetéséről.

Abban azonban a szakemberek már korábban is egyetértettek, hogy amennyiben az AB talál kifogást az új szabályozásban, akkor az az adóalap meghatározását érinti. Így is lett.

A testület közleményéből kiderül: jogkövető magatartás esetén is mindennapos aggály lehetett volna, hogy a bevallott adóalap és az ingatlan tényleges forgalmi értéke között tíz százaléknál nagyobb az eltérés. Márpedig – mint az köztudott – ilyen esetekben a tegnap megsemmisített rendelkezések szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) bírságot szabott volna ki az adózókra.

Az AB szerint azért sem lehet az adóalanyokra bízni a forgalmi érték, mint adóalap meghatározását, mert az igen bizonytalan, és egyes esetekben akár 30-40 százalékos ingadozást is mutathat. Az önbevallás miatt pedig e bizonytalanságot és az ebből fakadó kockázatot a törvény egyoldalúan az adófizetőkre hárította, ami a jogbiztonságot sérti – derül ki az AB közleményéből.

- Az egyik szemem sír, a másik nevet. Az AB egy rosszul megfogalmazott, nehezen végrehajható törvényt semmisített meg, ez jó hír. Az értékalapú vagyonadó azonban a világon mindenhol az egyik legmodernebb, alapvető közteherviselési forma, amit Magyarországon is minél előbb meg kell honosítani – értékelte a  fejleményeket a Világgazdaság kérdésére Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.