BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erőteljesen nőtt a munkanélküliség Németországban

A hideg időjárás miatt idén januárban erőteljesen nőtt a munkanélküliek száma Németországban.

Az új év első hónapja folyamán a munkanélküliek száma 342 000 fővel emelkedett és 3,617 milliót ért el – jelenti az N24 hírtévé a szövetségi munkaügyi hivatal Nürnbergben kiadott jelentésére hivatkozva. Az időjáráshoz kapcsolódó változásokat leszámítva azonban a növekedés mindössze 6 000 fő lett volna.

Ez a szám 342 000 fővel magasabb mint tavaly decemberben és 129 000 fővel több, mint egy évvel korábban. A szakemberek 2010-re a munkanélküliség további növekedésével számolnak, ám nem tartják valószínűnek, hogy az állástalanok száma eléri 4 milliós szintet. Az átlag vélhetően 3,6-3,8 millió között lesz. A be nem töltetlen állások száma ugyanis enyhén emelkedő trendet mutat. Jelenleg a német polgárok 8,6 százaléka munkanélküli az előző évi 8,3 százalékhoz képest.

A gazdasági miniszter tegnapi bejelentése szerint a korábban prognosztizált 1,2 százalék helyett 1,4 százalék lehet a német gazdaság bővülése. Rainer Brüderle óvatos optimizmussal nyilatkozott a kilátásokról, mint mondta, az ország túljutott a mélyponton, de a kilábalás lassú és fájdalmas lesz. A feljavított előrejelzés szerint a gazdaság 1,2 helyett 1,4 százalékkal növekszik ebben az évben 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.