BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 novemberében 7, munkanaphatástól megtisztítva 9,2%-kal csökkent. A termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 19,1%-kal alacsonyabb volt a 2008. azonos időszakinál. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 2009. novemberben 1,3%-kal csökkent.

Az ipari termelés novemberi 7%-os – az előző hónapokhoz képest kisebb mértékű – csökkenéséhez az alacsony bázis és a munkanaphatás egyaránt hozzájárult.

Az ipari export 2009 első tizenegy hónapjában 20,5, novemberben 4,7%-kal csökkent 2008 azonos időszakához mérten. A kivitel novemberi jobb teljesítményéhez az is hozzájárult, hogy az előző hónapokkal ellentétben az alágak mintegy felében már exportnövekedés figyelhető meg. A novemberi exportértékesítés közel hattizedét a feldolgozóipar két alága adta. Az év tizenegyedik hónapjában a feldolgozóipari export közel háromtizedét kitevő járműgyártás kivitelében idén először növekedést regisztráltunk (5,6%); a másik meghatározó alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene ugyanakkor 11,8%-kal csökkent.

A feldolgozóipar belföldi eladásai 2009 első tizenegy hónapjában 14,9, novemberben 10,5%-kal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ez elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések, valamint a lakossági kereslet mérséklődésével függ össze. Az ipar január–novemberi belföldi értékesítése 12,6, a novemberi 8,5%-kal esett vissza 2008 azonos időszakához képest.

2009 novemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 7, a csekély súlyú bányászaté nagyobb mértékben, 29,4%-kal csökkent. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 5,5%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Novemberben a feldolgozóipar 13 alága közül már ötben volt megfigyelhető termelésbővülés. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása 2,8%-kal haladta meg a 2008. novemberit. Az alág 2009. évi első növekedését az alkatrészgyártás számottevő bővülése, illetve a közútigépjármű-gyártás előző havihoz képest kisebb mértékű csökkenése eredményezte. A feldolgozóipari termelés több mint egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,4%-kal alacsonyabb volt a 2008. novemberinél. Az alágon belül a legnagyobb visszaesést a számítógép, -perifériás egység gyártása alágazatban regisztráltuk. A harmadik legnagyobb súlyú alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása gyakorlatilag az előző év szintjén maradt. Nagyobb mértékű csökkenés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (16,9%), valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában (26,8%) is.

2009 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése csak kismértékben, 0,9%-kal csökkent 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 0,6, az új belföldi rendelések 2,4%-kal mérséklődtek. Az összes rendelésállomány 13,5%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások
körében 2009 első tizenegy hónapjában (11,7%-os létszámcsökkenés mellett) 8,5%-kal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál. 2008 azonos időszakához viszonyítva 2009 első tizenegy hónapjában az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett. Az előző hónapokhoz hasonlóan a legnagyobb mértékű volumencsökkenést Közép-Dunántúlon (27,6 %) regisztráltuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.