BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keveseket fenyeget a szegénység Magyarországon

A 17 százalékos uniós átlaghoz képest Magyarországon csak a lakosság 12 százalékát fenyegeti a szegénység, és ez az egyik legalacsonyabb érték az EU-ban - számítja az Eurostat.

A 2008-ra vonatkozó felmérés azokat tekinti veszélyeztetettnek, akik az országukra jellemző medián jövedelemnek kevesebb mint 60 százalékából élnek. Az unióban a legnagyobb arányban a litvánok esnek ebbe a kategóriába, míg a legkevesebben Csehországban.

EU-szerte jellemző, hogy a gyerekek és az idősek számára az átlagnál nagyobb veszélyt jelent a szegénység. A 17 évesnél fiatalabbak ötödét fenyegeti a szegénység az EU-ban (Magyarországon is ez az arány); a legrosszabb helyzetben 33 százalékkal a románok vannak.

Ami viszont az időseket illeti, hazánk az Eurostat szerint a legjobb helyzetben van valamennyi uniós tagállam között, hiszen itt csak a 65 év felettiek 4 százalékának alacsonyabb a jövedelme a küszöbszintnél. Az uniós átlag ebben a körben 19 százalék, a legmagasabb arányt pedig 51 százalékkal Lettországban mérték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.