BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína legyőzte Németországot

A ma nyilvánosságra hozott adatok igazolják az elemzők korábbi várakozásait, miszerint már Kína a világ első számú exportőre. Az ázsiai ország ezzel a hagyományosan vezető szerepet betöltő Németországot utasította maga mögé.

A januártól novemberig tartó időszakban Kína 1,07 trillió dollár értékben exportált termékeket, míg Németország esetében a szám 1,05 trillió dollár. Ezzel tehát Kína megszerezte Németországtól a világ első számú exportőrének címét.

Igaz, a német kereskedelmi többlet a Destatis adatai szerint 17,2 milliárd euróra emelkedett, az ING szenior elemzője az AFP-nek úgy nyilatkozott : a speciális termékekben érdekelt ország a befektetés-vezérelt kilábalás egyik legnagyobb nyertese. A kereskedelmi többlet 2008 júniusa óta nem volt ilyen magas az országban és 2008 novembere óta 12 százalékkal nőtt a Kínába irányuló export aránya.

Németország  – a trónfosztás ellenére – kellemes meglepetést okozott az elemzőknek mind a kereskedelmi többlet, mind a folyó fizetési mérleg tekintetében.

A kínai kereskedelmi miniszter-helyettes december végi nyilatkozata szerint Kínának a világkereskedelemben való részesedése meghaladhatja a 9 százalékot a tavalyi 8,86 százalékot követően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.