BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 15 százalékot esett az építőipar egy év alatt

Az építőipari termelés volumene 2009 novemberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 14,5 százalékkal csökkent a 2008. novemberihez képest.

Az év első tizenegy hónapjában a termelés 4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a  termelés novemberben 9,6%-kal kisebb volt, mint az előző hónapban.

A termelés novemberi jelentősebb csökkenése elsősorban azzal függ össze, hogy néhány nagy értékű létesítmény (főgyűjtőcsatorna, bevásárlóközpont) építése befejeződött.

Novemberben mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt, mint egy évvel korábban. Az építőipari termelés 14,5%-os mérséklődésén belül az épületek építésének visszaesése tovább folytatódott: egyötödével elmaradt az előző évitől. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene a másfél éve tartó emelkedés után novemberben 8,4%-kal alacsonyabb volt, mint 2008 novemberében. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,3%-kal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 8,1%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Októberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 15,4, az egyéb építményeké 3,7%-kal csökkent.
Novemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza – 10,7%-kal csökkent a 2008. azonos időszakihoz mérten; az egyéb építmények építése ágazaté – ami ezen egyéb építmények (pl. utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába – pedig 12,5%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Az építőipari termelés mintegy felét kitevő speciális szaképítés ágazat – melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják – termelése az egész évben megfigyelt jelentős visszaeséshez hasonlóan novemberben 18,1%-kal mérséklődött.
Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene jelentősen, 16,3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,9, az egyéb
építményeké 19,8%-kal nőtt.
A 2009 novemberében kötött új szerződések volumene 21,3%-kal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 1,6%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene pedig 36,3%-kal kisebb volt a 2008 novemberében kötötteknél. A jelentős csökkenésben érvényesül az
előző év novemberében út-, vezeték- és vasútépítésre kötött nagy értékű szerződések miatti magas bázis hatása is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.