BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy bajban Izland

Az izlandi kormány azt állítja, nem következik be az államcsőd annak ellenére, hogy az országot a Fitch BBB-, vagyis bóvli kategóriába sorolta.

A Fitch leminősítése mellett a Standard & Poor’s negatív megfigyelési listára helyezte Izalndot és előfordulhat, hogy mind az S&P, mind a Moody’s követi a Fitchet és bóvlinak minősíti Izalndot. Steingrimur Sigfusson pénzügyminiszter a Bloomberg tudósítása szerint leszögezte, hogy országában nem következik be az államcsőd.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Olafur Grimsson izlandi államfő megvétózta azt a törvényt, amely mintegy 5 milliárd dollárral kártalanítaná azokat a brit és holland betéteseket, akik az ország bankjainak tavalyi összeomlásakor veszítették el megtakarításaikat.

A brit fél már korábban jelezte, hogy ragaszkodik a kártalanításhoz és a szigetország most keményebb hangot ütött meg az ügyben. A pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő miniszter  az AP szerint úgy fogalmazott, hogy Izland páriává válhat az ügy miatt. A pénzügyi elszigetelődés mellett Izland uniós csatlakozási kérelmének elutasítását kockáztatja London szerint.

Egyes elemzők szerint Izland a visszafizetés elutasításával magára haragíthatja az IMF-et, amely nemet mondhat a segélyek kifizetésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.