BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavaly 29 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás volt

Tavaly a fizetésképtelenségi eljárások száma meghaladta a 14.600-at, ami 2008-hoz képest 29 százalékos emelkedés, a végelszámolások esetében a növekedés több mint 53 százalék - közölte a Creditreform Kft. az MTI-vel.

A közlemény szerint a csődeljárások esetében míg a korábbi években alig akadt néhány eljárás, 2008-ban pedig egy ilyen sem indult, addig 2009-ben 49 eljárás kezdődött.

Összességében több mint 28.500 eljárás indult 2009-ben, 2008-hoz képest ez több mint 40 százalékos növekedés.

A felszámolások esetében az összesített jegyzett tőke 2009-ben megközelítette a 116 milliárd forintot, amely - hasonlóan az eljárások számához - csaknem 40 százalékos növekedés 2008-hoz képest.

Tavaly közel 46.000 céggel szemben indult valamilyen eljárás, amelyek közül mintegy 6.000 társaság felszámolása vagy végelszámolása meg is kezdődött.

A Creditreform szerint az, hogy egy-egy gazdasági társaság sikeres üzletmenete, fizetőképessége a vevői, és beszállítói sikeres üzleti tevékenységétől is függ, még inkább szükségessé teszik a monitoring tevékenységet. Ennek, meglátásuk szerint, már nemcsak a közvetlen vevőkre és szállítókra, hanem lehetőség szerint azok más vevőire és beszállítóira is érdemes kiterjednie, hiszen sok esetben a kialakuló lánctartozások okozzák a legtöbb társaság fizetésképtelenné válását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.