BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változik a vagyonadó-kalkulátor

Pár napon belül megváltozik az idén bevezetett vagyonadó kiszámítását segítő kalkulátor az APEH honlapján - tudta meg a nol.hu. Az adatvédelmi ombudsman ajánlásait követő változtatások során arra is ügyelni kell, hogy a hackerek ne jussanak hozzá az adóbevalláshoz.

Előreláthatólag a hét közepére átvezeti a vagyonadó-kalkulátoron az adatvédelmi biztos ajánlásait az APEH - tájékozatta a nol-t Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője. A változtatások után csak akkor kell majd kitölteni a személyes adatokra vonatkozó részt (a nevet, az adószámot illetve adóazonosítót és az e-mail elérhetőséget), ha az érdeklődő menteni óhajtja a kalkulátor által kidobott értéket. A szimpla böngészéshez tehát nem lesz szükség ezeknek az adatoknak a feltüntetésére, s azokat a továbbiakban sem naplózzák, azaz rögzítik az ahatóságnál.

Nézze meg a Világgazdaság Online saját kalkulátorát!

További változás lesz, hogy amennyiben mentik az adatokat, a rendszer automatikusan ellenőrzi, hogy valódi adatokat adott-e meg a lekérdező. Azaz a megadott névhez tényleg az az adóazonosító tartozik-e, amit az erre szolgáló sorban beírtak. Így elkerülhető, hogy nem valódi adatokkal készülhessenek mentett adatállományok.

Ez persze magában hordozza a veszélyt, hogy egy hackertámadás (vagyis az adóhatóság belső informatikai rendszerét érintő támadás) esetén a hacker hozzáfér a törzsállományban szereplő adatokhoz - akár adóbevallásokhoz. Az APEH ezért egy külön adatállományt állít össze, melyben csak a nevek és az adóazonosítók, adószámok szerepelnek, és ezt társítja a kalkulátorhoz.

Az eddig mentett adatok nem vesznek el, de átfésülik azokat, és ha olyanra bukkannak, ahol nem illeszkedik a név és az egyéb azonosító, a megadott e-mail címen értesítést küldenek, hogy a mentett adat nem lesz bizonyító erejű egy esetleges ellenőrzéskor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.