BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Záródnak a pénzcsapok – Hogy reagál a piac?

A Fedesek vonzódnak az alacsony kamatokhoz, legalábbis Elizabeth Duke kommentárja is ezen víziót erősíti – tudósít a Cashline.

A jegybankárnő szerint hiába látni enyhe javulást a makroadatokban (például termelés, fogyasztói kiadások), az irányadó kamatráta még hosszú ideig alacsonyan maradhat, mivel az egészséges szint alatti gazdasági növekedés nem fűti az inflációt, így nem szükséges a beavatkozás.

Duke 2010-ben az amerikai gazdaság folytatódó talpra állásával kalkulál, melyet a pénzügyi szektor növekedése is táplál (csak kár, hogy nem ez az igazi fokmérője a gazdasági talpra állásnak), ugyanakkor az ingatlanszektor a sor végén kulloghat, mivel még mindig problémát okoznak a kényszerértékesítések, illetve a hitelezési piac nem megfelelő működése. Ami a munkaerőpiacot illeti, Duke továbbra is magas munkanélküliségi rátával számol, mivel véleménye szerint a cégek csak lassan kezdenek bele új munkaerő felvételbe, mivel szigorú költségkontrollal próbálják átvészelni a válságos időket.

Összességében azt látni, hogy a Fed emberi ragaszkodnak az alacsony kamatszinthez, illetve bármilyen szigorítást csak a monetáris eszköztár egyéb elemeinek felhasználásával tudnak elképzelni, amiben jelentősebb változást március végén lehet majd látni, amikor több eszközvásárlási program is kifut. Kérdés, hogy mi lesz utána, illetve hogyan fogadják a piacok a záródó csapokból kifolyó kisebb pénzáramot.

Bár elnézve a döntéshozókat, egyáltalán nem zavarja őket, hogy az elmúlt egy-másfél év pénznyomdája nem csak a következő évek fiskális politikájára, hanem a jövő generációk életére is rányomják a bélyeget, jelentős adósságba taszítva őket, így tovább folytatódhat azon rövid távú gondolkodás, ami sajnos a legtöbb kormányzat politikáját jellemzi a világban.

Ma jelenik meg a decemberi államháztartási adat. Korábbi lapinformációk szerint a tervezett 132 milliárd forintos többletnél mintegy 50-60 milliárd forinttal nagyobb plusszal nyugtázhatta az év utolsó hónapját a büdzsé. Ennek fényében könnyedén teljesülhet a 2009-re tervezett 3, 9 százalékos hiánycél (persze a hivatalos GDP adatra és a végleges eredményszemléletű hiányszámra még néhány hónapot várnunk kell). Az értesülés szerint a társasági adóból származó bevételek még az eredeti terveket sem érték el, ugyanakkor az ÁFA-befizetések megugrottak. A pontos részleteket azonban majd csak a január 12-én esedékes sajtótájékoztatón ismerhetjük meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.