BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az év második felétől indulhat be a magyar gazdaság

A 0,4 százalékos csökkenés és a 0,5 százalékos növekedés között szóródnak az idei GDP-re adott elemzői várakozások, de abban egyetértenek a megkérdezettek, hogy az év második felétől indulhat meg a növekedés - derült ki az MTI által pénteken megkérdezett elemzői válaszokból.

Németh Dávid , az ING Bank Zrt. elemzője elmondta: bár az éves GDP jobb lett a vártnál, negyedéves alapon még 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Hozzáfűzte ugyanakkor: az elmúlt három évben összesen három negyedévben volt példa arra, hogy negyedéves alapon nőtt volna a GDP, ez pedig már a hetedik negyedév, hogy az előző negyedévhez képest visszaesett a bruttó hazai termék.

Negyedéves szinten 2010 első felében pozitívba fordulhat át a gazdasági teljesítmény, az év egészére pedig 0,5 százalékos GDP-növekedés várható - ismertette az ING Bank elemzője. Véleménye szerint - Nyugat-Európához és Kínához hasonlóan - Magyarországon is megkezdődhetett a készletek feltöltése az utolsó negyedévben.

Kondrát Zsolt szerint ugyanakkor a 2010. évi GDP még 0,4 százalékkal csökken. Az MKB Bank vezető elemzője arra számít, hogy az idei első negyedévben még negatív marad a GDP adat, de a harmadik negyedévtől már megindul a növekedés, ami nagymértékben függ európai exportpiacok "húzóhatásától", mivel a belföldi fogyasztás élénkülésre még aligha lehet számítani.

Kondrát Zsolt a tavalyi negyedik negyedéves GDP adat kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az először publikált adatok később akár jelentősen is változhatnak.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint a várakozásoknak megfelelően javuló, ám potenciális szintjéhez képest még mindig mélyen alulteljesítő gazdaság képét mutatja a GDP adat. A historikus adatok fényében kijelenthető, hogy a magyar gazdaság a 2009-es második negyedévben érte el a mélypontját - tette hozzá Kovács Roland.

Az Equilor szakértője szerint 2010-ben a GDP 0,2 százalékkal még visszaesik. Az elemző ugyanakkor arra is rámutat, hogy a "javuló" gazdasági teljesítmény hátterében nagyrészt az alacsony bázishatás áll, hiszen a 2008 utolsó negyedévében kibontakozó pénzpiaci válság miatt már abban a negyedévben is visszafogott volt a gazdasági teljesítmény. A valós javulást inkább a főbb exportpiacokon látott, enyhe expanzió által húzott export adta, illetve a nemzetközi trendhez alkalmazkodva Magyarországon is a készletezés beindulása emelhető ki. A lakossági kiadások azonban továbbra is visszafogottak maradtak - hangsúlyozta Kovács Roland.

A belső kereslet tartósan alacsony szintje a legfőbb okozója tehát a még mindig 4 százalékos csökkenésnek.

Az inflációs ütem a várakozások szerint valamikor az első negyedévben érheti el csúcspontját, majd azt követően tartósabb dezinfláció indul meg a gazdaságban, vagyis az árak tartósan süllyedni kezdenek.

A magyar GDP és a magyar inflációs adat sem gyakorol közvetlen hatást a pénzpiacokra, inkább a nemzetközi befektetők Magyarországgal kapcsolatos helyzetértékelését befolyásolják az ehhez hasonló adatok. A javuló gazdasági teljesítmény kiegészülve a nemzetközi színtéren kedvezőnek mondható befektetői szentimenttel bevonzhatja ma ugyanakkor a külföldi invesztorokat a magyar tőzsdére illetve az állampapírok piacára.

A szlovák gazdaság előzetes adatok szerint 4,7 százalékkal csökkent tavaly, míg Csehország utolsó negyedéves GDP-je 0,6 százalékkal csökkent, noha az elemzők már növekedésre számítottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.