BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebbet vásároltak a szlovákok

Tavaly éves szinten 10,3 százalékkal - 17,441 milliárd euróra - esett vissza a kiskereskedelmi forgalom Szlovákiában - jelentette a szlovák statisztikai hivatal szerdán.

Decemberben a kiskereskedelmi forgalom 1,729 milliárd euró volt, éves szinten 9,2 százalékkal alacsonyabb, mint 2008 decemberében.

A kimutatások szerint decemberben a kiskereskedelmi forgalom értékét elsősorban a különféle háztartási kellékek szaküzleti eladásának 30,3 százalékos csökkenése, a piaci árusításban pedig 29,9 százalékos csökkenése, valamint az üzemanyag eladások 20,3 százalékos esése vetette vissza.

A vendéglátóipar forgalma 3,4 százalékkal csökkent, míg a szállásadásé 4,9 százalékkal. Ugyanakkor az informatikai és számítástechnikai üzletek kiskereskedelmi forgalma decemberben 2,7 százalékkal emelkedett.

Gyakorlatilag hasonló adatok voltak a jellemzőek az egész év kiskereskedelmi forgalmának alakulására is. Nagyobb eltérés csak az informatika és a számítástechnika terén van, ahol egész évben a kiskereskedelmi forgalom 15,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A nagykereskedelem értéke 2009-ben 22,706 milliárd euró volt, a csökkenés éves szinten és folyó áron 26,8 százalékos. A vendéglátóipar forgalma tavaly 27,7 százalékkal 857,5 millió euróra esett vissza. A szállodaipar forgalma 315,1 millió eurót tett ki, 23,6 százalékkal csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.