BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig vágyunk az euró után - Hiába?

Megerősödhet az euró iránti vágy a régióban, de a magyar, cseh és lengyel lakosságnak ezért még nagy árat kell fizetnie – állítja Stuart Bennett, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank elemzője.

A három ország konvergenciaindexe 2009-ben ugyan távolodott a csatlakozáshoz szükséges szinttől, de a helyzet nem kétségbeejtő. A régió kormányainak 2010-es fiskális politikája mindenesetre jó indikátora lesz az euró bevezetése iránti elkötelezettségüknek.

A magyar és a cseh kormányváltás, az új lengyel kormányfőjelölt, illetve a lengyel nemzeti bank új összetételű monetáris tanácsa erősítheti az euró bevezetése iránti vágyat a régióban. A helyzet korántsem kedvező, hiszen nemcsak a hitelválság és a gazdasági növekedés lassulása hátráltatja az euró bevezetését, hanem az is, hogy a folyamat a régió mindhárom országától nagy erőfeszítést kíván. Tovább rontja az eurózónához való csatlakozás feltételeit, hogy a görög gazdaság kritikus állapota most döbbentette rá a döntéshozókat: nincs kész forgatókönyvük arra az esetre, ha a zóna egyik tagállamának a pénzügyi helyzete megrendülne.

Bennett a maastrichti kritériumoknak való megfelelés felmérése érdekében egy új konvergenciaindexet dolgozott ki. Ezt az adott ország teljesítményének az öt konvergenciakritériumhoz viszonyított megfelelése alapján számítják, úgy, hogy minden egyes konvergenciaindikátort 0 és 1 közötti skálán értékelnek, s ezek átlaga adja az index aktuális értékét. A nullához közeli érték magasabb szintű konvergenciát, azaz közelebbi csatlakozást jelez. A korábban csatlakozott országok esetében a mutató a csatlakozás előtt egy évvel – az EU ezt az időpontot veszi alapul a csatlakozási döntés meghozatalakor – 0,42-t mutatott, így volt ez Görögország és Szlovénia esetében is 2001-ben, illetve 2007-ben.

Jelenleg mindhárom közép-európai gazdaság kisebb-nagyobb távolságra van a 0,42-es értéktől. Csehország három feltételt (államadósság, infláció, kamatláb), Lengyelország egyet (államadósság) teljesít, míg hazánk egyetlen kritériumnak sem felel meg. Fiskális szigorra lesz szükség Lengyelországban és Magyarországon is, ezért a döntéshozók idei költségvetési politikája jó indikátora lesz az euróbevezetés iránti elkötelezettségüknek – állítja a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.