BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tiltakoznak az építőipari cégek - Diszkriminál a kormány?

Tiltakozik az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) legújabb – szerintük az építési vállalkozókat diszkrimináló – elképzelése ellen.

Az NFÜ a napokban bocsátotta társadalmi egyeztetésre a Telephely-fejlesztési regionális operatív program tervezetét. Ebben azonban nem szerepel a 2010-ben támogatandó célok között az építőipari tevékenység célját szolgáló telephely-fejlesztés.

Az ÉVOSZ és tagszervezetei számára elfogadhatatlan az NFÜ álláspontja. Ezzel ugyanis szerintük mintegy 80 ezer mikro, kis- és középvállalkozást zárnának ki indokolatlanul a vállalkozási infrastruktúra fejlesztésének támogatásából.

Az építőiparra kifejezetten jellemző, hogy igen nagy a kis szervezetek száma, amelyek az ágazatban elhúzódó és négy éve tartó építőipari válság és lánctartozás közepette ettől a támogatási lehetőségtől is elesnének – hívja fel tiltakozó nyílt levelében a figyelmet az ÉVOSZ. Mint hozzáteszik: elfogadhatatlan, hogy az országos átlagtól rosszabb tőkeellátottságú építőipari cégek esélyt se kapjanak az állami és más uniós források elosztásánál.

Az ÉVOSZ arra is szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy tekintettel az építőipari lánctartozásra és annak gazdaságromboló hatásaira, a kormány 2009-ben elrendelte a 40 százalékos előlegkifizetést az építési beruházások támogatását elnyerő kedvezményezettek számára. Így az NFÜ a pályázati rendszerében önkényesen fogalmaz meg 25 százalékos előlegkeretet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.