BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új ingatlanpiaci problémák

Akár globális szinten is gyengítheti a gazdasági fellendülést az amerikai lakáspiacon kibontakozó új jelenség: a jelzáloghitelek tömeges, kényszerű bedőlése után most egyre több olyan ingatlantulajdonos jelent csődöt, aki különben képes lenne hitelének törlesztésére.

Esetükben az, hogy veszni hagyják az ingatlant, racionális üzleti döntés, amelyet az indokol, hogy a lakásárak csökkenése miatt adósságuk mértéke immár meghaladja az ingatlan értékét. A Fitch Ratings adatai szerint a hátralékos hiteleken belül az ún. „jumbo” kölcsönök aránya januárban már megközelítette a tíz százalékot; ezek nagy értékű jelzálogkölcsönök, amelyeket kiváló adósnak minősülő személyek vettek fel.
A hiteltörlesztések kényszerű vagy választott leállítása, illetve a már piacon lévő, elárverezésre váró ingatlanok tömege szakértők szerint a lakásárak újabb tízszázalékos eséséhez vezethet az Egyesült Államokban, ez azután újabb adósokat késztethet arra, hogy önként lemondjanak ingatlanukról. Márpedig a lakásárak emelkedésének megindulásáig a fogyasztói kiadások és a bizalom helyreállása sem várható, ami pedig elengedhetetlen lenne a gazdasági növekedés felgyorsulásához.
A bankok számára ugyancsak komoly problémát jelent a jelzáloghiteleken elkönyvelt veszteségek további növekedése, mert így mérséklődik a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak újonnan kihelyezhető kölcsönök öszszege. A tovagyűrűző hatások a világgazdaság egészét sújthatják, hiszen az Egyesült Államok a nemzetközi kereskedelem egyik legfőbb hajtóereje.
Az amerikai kormányzatnak egyelőre nem sikerült megoldást találni arra a problémára, amely az ingatlanok értékének az adósság szintje alá történő csökkenéséből származik. Lehetőségként felmerült, hogy a lakástulajdonosok egy része – a bank kárára – leírhassa adóssága egy részét; félő azonban, hogy az erre nem jogosultak a hiteltörlesztés leállításával fejeznék ki a vélt igazságtalansággal szembeni felháborodásukat. Ezt a „morális kockázatot” talán oly módon lehetne kezelni, hogy a lakástulajdonost köteleznék: a hitel újrafinanszírozása esetén adjon részesedést az ingatlanból a jelzálogjog birtokosának, így a majdani áremelkedésből a tulajdonos és a hitelező egyaránt részesedne.
Amíg azonban a nemtörlesztések miatti árverések folytatódnak, addig az is teljességgel bizonytalan, hogy a jelzáloghitelekből kialakított értékpapírok értéke miként alakul. Ez azért fontos, mert az Egyesült Államokban gyakorlatilag leállt a jelzáloghitelek magánforrásból történő finanszírozása; azt már csak kormányzati ügynökségek végzik. Financial Times

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.